CSA Czech Airlines, Bilete avion, Informatii bagaje, Transport animale, Flota

Cont turist | Cont agentie | Cont hotel
CSA Czech Airlines
» Flota

CSA Czech Airlines

CSA Czech Airlines este linia aeriana naţională a Republicii Cehe, cu sediul în Praga. Aceasta este membră a alianţei SkyTeam Alliance. Compania are zboruri spre majoritatea destinaţiilor din Europa şi face lagătura între puncte importante din America de Nord, Asia, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, transportând circa 2 milioane de pasageri pe an. Baza sa principală este Aeroportul Internaţional Ruzyne din Praga.

CSA utilizează un program de zbor numit "OK Plus Frequent Flyier Program".

Pentru a-si rasplati calatorii, compania ofera reduceri si bilete gratuite in cadrul unui program de fidelizare, disponibil calatorilor individuali cat si companiilor. Exista chiar si un astfel de program pentru copii.

Ok Plus castigati mile pentru fiecare zbor cu Czech Airlines sau partenerii din SkyTeam Alliance. Astfel veti beneficia de mile in contul domneavoastra chiar si cand veti folosi serviciile partenerilor nostri. Oricand veti dori, milele acumulate pot fi transformate intr-una din recompensele oferite.

Ok Plus Corporate se adreseaza companiilor, aducand avantaje atat firmei, cat si angajatilor. Punctele castigate se vor acumula in contul companiei si transformate ulterior in recompense. Iar daca angajatul este inrolat deja in programul OK Plus milele acumulate vor fi creditate atat in contul sau, cat si al companiei.

Informatii bagaje

Bagajul la cala:
Un pasager adult poate lua cu el bagaje dupa cum urmeaza:
* Europa si Orientul Apropiat: 30 kg la clasa business si 23 kg la clasa economica
* spre/dinspre SUA/Canada: 2 piese/32 kg/158 cm la business sau 2 piese/23 kg/158 cm la economic.

Daca calatoriti insotit de un infant (copil cu o varsta de maxim 2 ani, fara drept de loc), puteti lua pentru el un bagaj de maxim 10 kg, cu suma dimensiunilor de maxim 115cm, si un preumblator pliabil.

Copilul intre 2 si 12 ani (cu drept de loc) poate lua aceeasi cantitate de bagaj, cat si un adult.

Pe zborurile operate de Czech Airlines, greutatea maxima a fiecarei piese de bagaj la cala nu trebuie sa depaseasca 32 kg, din motive tehnice. Fac exceptie carucioarele cu rotile, animalele, instrumentele muzicale, camerele de televiziune si echipamentul sportiv ce nu poate fi impartit in mai multe bucati.

In bagajul de cala nu trebuie puse bani, cecuri, carti de credit, valori sau obiecte si acte personale precum pasapoarte, medicamente, chei, telefoane mobile, ochelari de vedere si de soare, bijuterii, camere video si foto, aparatura electronica (inclusiv calculatoare, CD-uri cu date), articole fragile.

Pentru depasirea numarului, dimensiunilor si greutatii se aplica taxe suplimentare. Pe celelalte rute, pasagerii clasei Business pot lua 30 kg de bagaj, iar cei de la clasa Travel 23 kg.

Bagajul de mana:
Un pasager adult poate lua cu el 1 piesa de bagaj si obiecte de uz personal:
* o piesa (dimensiuni maxime - lungime 56 x latime 45 x inaltime 25 cm, suma dimensiunilor nu trebuie sa depaseasca 115 cm
* geanta de dama
* pardesiu, sal sau patura
* umbrela sau baston
* camera foto compacta, camera video sau un binoclu
* laptop
* material de lectura pe perioada zborului
* hrana infantului (pentru consumul la bord) si cosul sau
* scaun cu rotile complet pliabil pentru o persoana cu dizabilitati sau carje sau cadru de mers

Bagajul de mana pe toate zborurile este de 2 piese/18 kg, inclusiv obiecte personale/115 cm la clasa business si 1 piesa/12 kg inclusiv obiecte personale/115 cm la clasa economic.

Daca veti calatori cu copii cu varsta de pana la doi ani, care au bilet cu 10% reducere, vi se permite sa luati un scaun ambulant si un bagaj de mana suplimentar, nu mai mare de 55 x 35 x 25 cm cu greutatea de maxim 10 kg (22 lbs). Carucioarele care nu se pliaza trebuie transportate la cala. Pasagerii cu handicap isi pot lua scaunul cu rotile, aparatul de mers, sau caruciorul cu trei roti.

Bagajul in plus este transportat cu acelasi avion cu conditia ca spatiul necesar depozitarii sa fie disponibil sau sa fi fost rezervat dinainte. Toate bagajele si articolele neverificate sunt transportate in grija si responsabilitatea pasagerului. Documente personale si valoroase, bijuterii si articole din metale pretioase, camere foto/video sau obiecte fragile pot fi luate numai in cabina si in cantitati limitate.

Transportatorul nu isi asuma responsabilitatea pentru pierderea sau deteriorarea acestor obiecte. Pasagerul primeste o eticheta ce atesta verificarea fiecarui bagaj ce va fi transportat. Aceasta trebuie pastrata pentru reclamatii ulterioare. Fiecare bagaj, inaintea verificarii, trebuie sa aiba o eticheta (la exterior si la interior) cu numele, prenumele si adresa sa. Numele de pe eticheta trebuie sa fie acelasi ca cel de pe bilet.

Bagajele, inclusiv cele inchise cu fermoar, trebuie bine inchise si asigurate pentru a evita deschiderea lor in timpul zborului. CSA nu raspunde pentru bagajele neridicate imediat dupa sosire. CSA nu ofera asigurari pentru bagaje.

În conformitate cu reglementarile internationale in vigoare, pasagerilor le este interzis transportul la bord a armelor, munitiilor, jucariilor ce imita armele sau alte obiecte ascutite de natura sa raneasca pasagerii. Daca se doreste transportul acestor obiecte ele trebuie verificate si puse in bagajul de cala inainte de imbarcare.

Transport animale

Animalele vii pot fi trimise numai de acolo de unde legislatia tarii de destinatie permite acest lucru si in conditiile impuse de tara din care se pleaca. Pasagerul trebuie sa prezinte un certificat veterinar confirmat de autoritatea veterinara din tara respectiva, nu mai vechi de 72 de ore inaintea plecarii, in limba engleza, germana, franceza, rusa sau spaniola.

O licenta speciala (Import Licence), emisa de Administratia Veterinara de Stat ceha este necesara pentru animalele care stau in Cehia mai mult de 3 luni. Transportul in Cehia poate fi refuzat daca starea de sanatate a animalului nu este acceptabila sau in cazul unei epidemii sau situatii speciale in tara de origine.

Animalele vii trebuie transportate doar in custi speciale, care sa asigure ventilatia suficienta si sa aiba fundul etans. Transportatorul poate cere aprobarea serviciului veterinar pentru transport si container daca acest lucru se impune.

Cainii si pisicile ce au mai mult de 3 luni trebuie vaccinate impotriva turbarii cu cel putin 30 de zile inainte, dar nu mai mult de 12 luni inaintea plecarii. Un Certificat de Vaccinare international impreuna cu carnetul de sanatate trebuie prezentate Controlului Vamal Veterinar. Pentru alte animale este necesar un certificat de sanatate pentru fiecare caz in parte.

Un singur animal viu poate fi transportat la bord. Cusca in care se transporta animalul va sta sub scaunul pasagerului si nu trebuie sa cantareasca mai mult de 8 kg. Taxa pentru transportul animalului la bord se calculeaza conform taxelor aplicabile bagajului in plus. Speciile de animalele periculoase trebuie insotite de documente speciale.

Flota

Flota companiei Czech Airlines este compusa din 50 de avioane, dintre care:
* 20 Airbus Aircraft: 2× Airbus 310-304/325; 8× Airbus 319-100; 8× Airbus 320-200; 2× Airbus 321-200
* 18 Boeing Aircraft: 8× Boeing 737-400; 10× Boeing 737-500
* ATR Aircraft: 4× ATR72-202; 8× ATR42-320/500