Carpatair, Bilete avion, Informatii bagaje, Transport animale, Flota

Cont turist | Cont agentie | Cont hotel

Carpatair

Istoria Carpatair contine toate ingredientele unei povesti de succes: un fost pilot de vanatoare care se hotaraste sa-si piloteze propria flota, fiindca nu avea unde sa se angajeze pentru a-si continua cariera de pilot, se asociaza cu oameni de afaceri de succes si cu experienta, intre care intreprinzatorii Moritz Suter, Ingvar Kamprad, Michael Pieper, Thierry Lombard de la banca Lombard Odier – Geneva, cativa avocati elvetieni celebri, Dr. Georg Wiederkehr, Dr. Alfred Wiederkehr, Dr. Robert Briner.

Cu totii fusesera implicati in crearea si conducerea renumitei companii aeriene regionale Crossair si uniti de o singura idee: niciodata sa nu te multumesti cu ce ai obtinut, sa tii minte ca poti intotdeauna sa faci lucrurile mai bine, in alt mod decat ceilalti, fara sa faci compromisuri in materie de calitate.

Misiunea noastra este aceea de a face din Carpatair compania aeriana regionala preferata din sud-estul Europei

Ne asumam aceasta misiune pe care ne propunem sa o indeplinim astfel:
* raspundem personal pentru siguranta fiecarui client si angajat
* asiguram servicii de buna calitate clientilor nostri, dand valoare experientei lor de calatorie
* oferim un loc de munca sigur, cu oportunitati de cariera substantiale
* avem un profit sustinut, menit sa asigure dezvoltarea companiei noastre
* ne stabilim scopuri realiste, pe care le urmarim cu perseverenta
* tinem pasul cu standardele si provocarile din industria aeronautica

Centrul (hub) Carpatair se afla la Timisoara. In fiecare dimineata, avioanele noastre pornesc din orase din Romania, Moldova si Ucraina, aducand la Timisoara pasageri care tranziteaza spre destinatii occidentale. La treizeci de minute de la sosire, aceste avioane se aliniaza pentru decolare spre Italia, Germania, Grecia si Austria. Valul de dupa-amiaza aduce pasagerii din orasele Europei occidentale la Timisoara si, patruzeci de minute mai tarziu, avioanele sunt gata pentru o noua decolare, de data aceasta inapoi spre destinatiile interne si cele din estul Europei.

Informatii bagaje

Bagajul de cala este transportat in cala aeronavei, nu in cabina de pasageri.

Bagajul de cala trebuie sa fie etichetat cu numele dvs. in clar si cu adresa permanenta atat in interiorul cat si in exteriorul fiecarei valize si este preferabil a se folosi un bagaj solid, ce poate fi incuiat.

Atunci cand va lasati bagajul la check-in, primiti o eticheta de identificare pentru fiecare bagaj in parte.

Bagajul pasagerilor de la clasa Business este etichetat special pentru imbarcare prioritara.

In cazul in care calatoria dumneavoastra include unul sau mai multe puncte de tranzit, puteti solicita sa vi se inregistreze bagajul pana la destinatia finala. Acest lucru va ajuta sa economisiti timp, iar transferul intre zboruri va fi mult mai confortabil.

Bagajul dvs. de cala va fi transportat in acelasi avion ca si dvs., cu exceptia cazului in care decidem, din motive de siguranta, de securitate sau operationale, sa il transportam cu un alt zbor. In astfel de cazuri, bagajul dvs. de cala va fi livrat la adresa specificata, mai putin atunci cand legea tarii de destinatie stipuleaza obligativitatea prezentei dvs. pentru controlul vamal.

Bagajul de cala nu trebuie sa contina urmatoarele articole:
* articole fragile
* articole de valoare
* articole perisabile
* bunuri periculoase

Greutatea maxima admisa a bagajului inclusa in pretul biletului reprezinta greutatea totala a bagajelor de cala pe care pasagerul are dreptul sa le transporte la un zbor fara a fi taxata suplimentar. Aceasta greutate este specificata pe bilet sau pe confirmarea itinerarului la biletul electronic.

Greutatea maxima admisa inclusa in pretul biletului pe zborurile Carpatair este dupa cum urmeaza:
* 20 kg pentru pasagerii din clasa economic
* 20 kg pentru copiii cu varsta intre 2-12 ani
* 10 kg pentru copiii cu varsta intre 0-2 ani
* 30 kg pentru pasagerii din clasa business
* 40 kg pentru pasagerii mateloti

Carucioarele de copii si scaunele cu rotile se transporta gratuit.

Totusi, greutatea maxima admisa inclusa in pretul biletului poate varia daca itinerarul dvs. include zboruri ale companiei Carpatair si ale altor transportatori. Pentru mai multe detalii, va rugam sa contactati agentul dvs. de turism.

Dimensiunile maxime ale bagajului de cala nu pot depasi 203 cm sau 80 in (lungime + latime + inaltime), incluzand rotile, manerul, buzunarele laterale etc.

In cazul in care bagajul dvs. depaseste greutatea sau dimensiunile permise, va trebui sa achitati o taxa de excedent de bagaj.

Bagajul de mana:
Bagajul de mana este acel bagaj pe care il luati cu dvs. in cabina de pasageri si care trebuie plasat sub scaunul din fata dvs. sau in compartimentul de bagaje de deasupra.

Fiecare pasager are dreptul la un singur bagaj de mana si un singur articol personal. Greutatea maxima a bagajului de mana este de 5 kg, iar dimensiunile sale nu pot depasi in total 126 cm sau 50 in lungime + latime + inaltime (56 x 45 x 25 cm sau 22x18x10 in).

Aceste dimensiuni includ rotile, manerul, buzunarele laterale etc. O servieta sau un laptop este de asemenea permis ca bagaj de mana.

Pe langa bagajul de mana, unele dintre urmatoarele articole sunt de asemeni permise la bord, daca este cazul: patura, palton sau jacheta, umbrela, poseta de dama, materiale de citit si dictionare/ghid de expresii pentru calatorie, materiale de scris, camere foto sau video de mici dimensiuni, walkman de mici dimensiuni, binoclu, leagan mic pentru copii, alimente pentru copii, orice tip de proteze, echipament medical de dializa sau orice alta medicamentatie de care sunteti dependent.

Va recomandam sa va luati cu dvs. in cabina toate documentele si articolele de valoare (de exemplu, pasaport sau orice alt mijloc de identificare, viza, pasaport international de vaccinare, certificate internationale de asigurare medicala, documente de calatorie, hartii de valoare, documente comerciale, echipament electronic, bani si carti de credit, bijuterii, medicamente).

Bagajul predat la scara avionului:
Daca bagajul dvs. de mana depaseste dimensiunile sau greutatea admisa (poate fi vorba chiar de un carucior/scaun cu rotile), dar nu doriti ca acesta sa fie trimis la cala, agentul check-in va atasa bagajului dvs. o eticheta speciala marcata „Delivery at Aircraft” („predare la scara avionului”). Acest tip de bagaj nu trebuie sa cantareasca mai mult de 8 kg. La imbarcare, veti preda bagajul agentului de rampa, iar la debarcare il veti lua tot de la scara avionului.

Articole interzice in bagajul de mana sau asupra propriei persoane:
* Arme de orice fel, inclusiv imitatii si jucarii
* Cutite de orice fel sau marime, indiferent de lungimea lamei
* Lame de ras, foarfece de metal, surubelnite
* Obiecte ce emit gaze sau substante nocive
* Bastoane cu capete de metal
* Substante explozive sau inflamabile
* Bate de baseball, crose de golf, tacuri de biliard, bete de schi, spargatoare de gheata si alte obiecte contondente
* Surubelnite de orice fel
* Ace de tricotat, lanturi de bicicleta

Va rugam sa scoateti aceste articole din bagajul dvs. de mana si sa le puneti in bagajul de cala, in caz contrar ele vor fi confiscate de catre agentii de securitate ai aeroportului. Prezentele reguli se aplica si obiectelor achizitionate in incinta aeroportului.

Exista anumite articole care sunt interzise a fi transportate fie ca bagaj de mana, fie ca bagaj de cala. Daca bagajul dvs. contine unul din aceste articole, agentul check-in este indreptatit sa va ceara sa il scoateti si nu il puteti transporta decat in regim de cargo.

Uniunea Europeana (UE) a adoptat noi reguli de securitate care limiteaza cantitatea de lichide pe care o puteti transporta in bagajul dvs. de mana.

Lichidele vizate sunt:
* Toate bauturile, inclusiv apa, supa, siropuri, iaurt
* Creme, lotiuni, uleiuri, parfum, gloss lichid sau mascara si alte produse cosmetice lichide
* Spray-uri si alte recipiente aflate sub presiune, inclusiv spuma de ras si deodorantul
* Paste, inclusiv pasta de dinti
* Geluri, inclusiv gelul de par si de dus
*Orice alte solutii si articole de o consistenta similara

Aceste reguli se aplica tuturor pasagerilor care au ca punct de plecare un aeroport din UE, indiferent de destinatie.

Lichidele trebuie impachetate in recipiente individuale cu o capacitate maxima de 100 ml fiecare. Cantitatea maxima permisa este de 1.000 ml (1 litru) de persoana. Recipientele trebuie ambalate intr-o punga transparenta de plastic resigilabila (dimensiunea aproximativa 20cm x 20cm). Articolele trebuie sa incapa lejer in punga, iar aceasta trebuie sigilata. Fiecare pasager are dreptul de a transporta o sigura astfel de punga de plastic cu lichide.
Este obligatoriu sa prezentati separat acest pachet la controlul de securitate al aeroportului.

Noile regulamente nu limiteaza cantitatea de lichide pe care o puteti achizitiona de la magazinele duty free din incinta aeroportului. Aceste lichide trebuie ambalate in pungi resigilabile inainte de a fi verificate si vor include dovada achizitionarii respectivului produs in acel aeroport, la data zborului.

In cazul in care doriti sa transportati cantitati mai mari de lichide, trebuie sa le lasati in bagajul de cala.

Atentie! In cazul in care lichidele transportate in bagajul de mana depasesc limita permisa sau daca acestea sunt transportate intr-un pachet nesigilat, articolele respective vor fi confiscate de catre agentii de securitate.

Daca proveniti dintr-o tara non-UE, in momentul in care intrati intr-o tara UE trebuie sa va supuneti regulilor acesteia. Nu vi se permite transportul a mai mult de 1000 ml de lichide in bagajul de mana in conditiile mentionate mai sus. Daca achizitionati lichide dupa ce ati trecut de controlul de securitate (situat in zona sterila), va este permis sa le transportati in bagajul de mana.

Exceptii: Urmatoarele articole pot fi transportate in afara pachetului de plastic ca bagaj de mana:
* Mancare lichida pentru copii sau apa sterilizata (daca pasagerul calatoreste impreuna cu un bebelus sau cu un copil mic)
* Hrana dietetica lichida speciala (de exemplu, in scopuri medicale)
* Medicamente (pentru intreaga calatorie, inclusiv sederea la destinatie)

Echipament sportiv:
* Echipamentul sportiv transportat in mod gratuit include: echipament de schi, snowboard sau bicicleta. O pereche de schiuri/ un snowboard se transporta gratuit indiferent daca depaseste sau nu greutatea maxima admisa inclusa in pretul biletului; pentru al doilea articol se va aplica taxa pentru excedent de bagaj. Transportul bicicletei este gratuit daca se afla in limitele greutatii maxime admise incluse in pretul biletului.

* Echipamentul sportiv de mari dimensiuni depaseste 150 cm sau 59 in in lungime si poate fi transportat in functie de capacitatea de incarcare a aeronavei.

* Unditele de pescuit de mari dimensiuni sunt incluse in greutatea maxima admisa inclusa in pretul biletului, dar daca aceasta este depasita, se va aplica taxa pentru excedent de bagaj. Va rugam sa ne instiintati daca aveti in bagaj acest tip de
echipament, in momentul rezervarii.

* Alte echipamente sportive de mici dimensiuni includ: echipament pentru tragere cu arcul, echipament de scufundari, schi nautic, placi de surf de mici dimensiuni sau echipament de bowling. Aceste articole sunt incluse in greutatea maxima admisa inclusa in pretul biletului, dar, daca aceasta este depasita, se va aplica taxa pentru excedent de bagaj. In cazul echipamentelor sportive de mici dimensiuni, nu este nevoie sa anuntati compania Carpatair la momentul rezervarii.

Atentie! In cazul echipamentului de scufundari, trebuie sa contactati Carpatair Call Center in avans, deoarece acesta poate contine articole considerate a fi bunuri periculoase (precum lampi, tuburi de oxigen) care trebuie ambalate / transportate in conditii speciale.

Armele si munitia. In unele aeroporturi, se aplica taxe speciale de securitate pentru transportul de arme si munitie.

Transport copii

Ca regula generala, un copil cu varsta intre 2-12 ani beneficiaza de o reducere de 33% pe zborurile noastre. Pot exista exceptii in cazul copiilor neinsotiti sau al preturilor promotionale. Pe durata zborului, insotitorii nostri de zbor le vor oferi copiilor dumneavoastra dulciuri si mici cadouri. Totusi, va recomandam sa ii pregatiti copilului dumneavoastra in bagajul de mana o jucarie mica si moale, haine calduroase, servetele umede si medicatia necesara.

Ca regula generala, un infant cu varsta intre 0-2 ani beneficiaza de o reducere de 90% pe zborurile noastre. Infantii nu au dreptul la un loc individual, ci trebuie tinuti in brate de catre parinti. Va rugam sa solicitati permisiunea de a lua la bord cosuletul de copil.

Se considera minor neinsotit:
1. Un copil cu varsta intre 5 si 12 ani neinsotit de un adult de peste 18 ani.
2. Un adolescent cu varsta intre 12 si 18 ani care calatoreste singur.

Daca copilul dumneavoastra are sub 5 ani, trebuie insotit de un adult in varsta de cel putin 18 ani. Exista o singura exceptie: in cadrul aceleiasi familii (mama, tata, frate, sora), persoana insotitoare trebuie sa aiba cel putin 16 ani.

Trebuie sa informati Carpatair la momentul rezervarii ca doriti sa beneficiati de serviciul UMNR si veti primi toate informatiile necesare pentru zbor.

Va recomandam sa va informati despre documentele necesare unui UMNR solicitate la Politia de Frontiera din tara de destinatie.

Va rugam sa va asigurati ca prezentati toate documentele necesare la ghiseul check-in, precum si ca toate sunt valabile.

La check-in, agentul nostru va va ruga sa completati un formular de Declaratie UMNR care informeaza Carpatair despre persoana care va intampina copilul la destinatie. De asemenea, vi se vor cere detalii de contact in cazul aparitiei unor situatii neprevazute la zbor. Va rugam sa ramaneti impreuna cu copilul pana la imbarcare.

Echipajul nostru se va ocupa de copilul dumneavoastra pe toata durata zborului. La destinatie, vom avea grija de copilul dumneavoastra pana cand persoana mentionata de dumneavoastra il va lua de la aeroport. In cazul unui zbor de legatura cu o alta companie, agentul nostru va preda copilul unui membru al companiei respective.

Biletul pentru minorul neinsotit este acelasi ca si cel de adult, dar nu se va adauga nici o taxa aditionala acestui serviciu.

Transport persoane cu nevoi speciale

Femeilor insarcinate care calatoresc pe liniile noastre le atragem atentia asupra urmatoarelor cerinte si recomandari:
* Nu va recomandam calatoria cu avionul daca sunteti insarcinata in ultimele sapte zile inainte de nastere si in timpul primelor sapte zile dupa nastere.
* Nou-nascutii prematuri nu vor fi acceptati in primele sapte zile dupa nastere decat daca ati obtinut in prealabil o scutire medicala.
* Recomandam ca sugarii sanatosi, daca nu au fost nascuti prematur, sa calatoreasca numai dupa primele sapte zile de la nastere.
* Daca la data zborului va aflati inaintea celei de a 28-a saptamani de sarcina, trebuie sa detineti un certificat medical care sa specifice data probabila a nasterii.
* Daca va aflati in perioada dintre a 28-a si a 36-a saptamana de sarcina, trebuie sa prezentati si un certificat medical de la doctorul curant, care sa specifice saptamana de sarcina, data probabila a nasterii si ca starea dumneavoastra medicala va permite sa calatoriti cu avionul.
* In plus, la check-in vi se va cere sa completati o Declaratie de Exonerare pentru femei insarcinate.
* Intre saptamana a 32-a si a 36-a de sarcina, sunteti acceptata la bord numai cu insotitor.
* Dupa cea de-a 36-a saptamana de sarcina, ne pare rau sa va informam ca nu veti fi acceptata la bord.
De asemeni, nu se accepta la zbor o femeie cu sarcina avansata si cu un infant pe liniile Carpatair.

Daca solicitati asistenta speciala, va rugam sa ne informati in momentul efectuarii rezervarii. Vom face tot posibilul pentru a va oferi sprijinul necesar.

Daca solicitati un scaun cu rotile pentru a va transporta de la ghiseul de check-in la poarta de imbarcare sau de la aeronava la terminalul Sosiri al destinatiei dumneavoastra, va rugam sa ne informati la momentul rezervarii. Acest serviciu va este pus la dispozitie in mod gratuit.

In general, putem aranja transportul scaunului dumneavoastra cu rotile pe acelasi zbor.

Va rugam sa ne informati despre dimensiunile scaunului dvs. cu rotile, greutatea si tipul de baterie (umeda sau uscata – cu continut lichid sau solid, sau cu gel) la momentul efectuarii rezervarii, pentru a putea sa planificam transportul si sa va sfatuim cum trebuie sa impachetati bateria astfel incat sa fie respectate conditiile de transport.

Un singur scaun cu rotile sau alt dispozitiv medical per pasager va fi transportat gratuit pe zborul Carpatair, fara a tine cont de greutatea maxima admisa a bagajului inclusa in pretul biletului.

Trebuie sa solicitati permisiune speciala la momentul efectuarii rezervarii pentru orice dispozitiv medical ce depaseste 30 kg, din cauza limitarilor de greutate si spatiu.

Actualmente, nu se pot monta targi pe aeronavele noastre.

Transport animale

Inainte de a va lua animalul de companie cu dvs. in calatorie, trebuie sa cunoasteti urmatoarele reguli si restrictii:

Daca doriti ca animalul dvs. de companie sa calatoreasca in cabina de pasageri, trebuie sa faceti rezervare pentru acesta. Carpatair accepta la transport animalele de companie intr-o cusca standard, pe care trebuie sa o furnizati dvs.

In cabina de pasageri pot fi transportati numai caini si pisici, in limitele specificate mai jos. Se accepta o singura cusca de animale per pasager.

In ceea ce priveste dimensiunile maxim acceptate pentru transportul animalelor de companie, acestea sunt urmatoarele:
* Cusca nu trebuie sa depaseasca I26xL50xl35 cm (I = inaltime, L = lungime, l = latime)
* Greutatea custii si a animalului nu trebuie sa depaseasca in total 6 kg. Daca se depasesc aceste dimensiuni si greutati, animalul nu poate calatori in cabina de pasageri, ci va fi transportat in cala de bagaje.

Va rugam sa luati in considerare ca numarul animalelor transportate pe un zbor este limitat la maxim 2 pe aeronavele de tip Saab 2000, maxim 4 pe aeronavele de tip Fokker 100 si maxim 3 pe avioanele de tip Fokker 70. Daca nu reusiti sa faceti rezervare pentru animalul dvs. de companie, Carpatair poate garanta transportul acestuia numai in masura in care nu se depaseste numarul total de animale acceptate pe zborul dvs. si daca dimensiunile si greutatea se afla in limitele specificate.

Inainte de a va lua animalul de companie cu dvs., e bine sa cunoasteti urmatoarele reguli privind transportul acestuia:
* Nu veti putea sta pe randul prevazut cu iesirile de urgenta si nici pe randul 1.
* Trebuie sa depozitati cusca sub scaunul din fata dvs. Asigurati-va ca, in cazul in care cusca se rastoarna, continutul acesteia nu se va scurge in afara, iar animalul poate sa stea intr-o pozitie normala.
* Cusca trebuie sa fie fabricata dintr-un material rezistent la muscaturi si care nu permite scurgerea de lichide; aceasta trebuie sa asigure o ventilatie suficienta chiar daca este inchisa.
* Animalul trebuie sa incapa in intregime in container intr-o pozitie fireasca.
* Animalul trebuie tinut in cusca pe tot parcursul zborului.

Trebuie sa va asigurati ca animalul dvs. de companie:
* Este curat
* Este sanatos (vi se va cere sa aratati pasaportul international de calatorie pentru animalul dvs. )
* Detine certificatele de vaccinare corespunzatoare
* Nu este gestant

Tarife aplicabile transportului de animale in cabina
* Pe zborurile internationale se va aplica o taxa de 75.00 euro per cusca pentru un zbor numai dus.
* Pe zborurile interne se va aplica o taxa de 50.00 euro + TVA per cusca pentru un zbor numai dus.


Transportul de animale in cala de bagaje:
* Animalele vii pot fi transportate in cala aeronavei ca bagaj de cala
* In general se pot transporta caini si pisici
* Este necesara o notificare prealabila la momentul rezervarii
* Animalele sunt acceptate doar daca sunt tinute in custi speciale de transport aerian si se incadreaza in limitele impuse animalelor vii permise pe respectivul zbor (spre exemplu, lungimea firului blanii, numarul maxim de animale pe zbor, rasa, sex etc.)
* Carpatair nu furnizeaza astfel de containere speciale; acestea trebuie sa vi le procurati dvs.
* Proprietarul animalului trebuie sa posede toate documentele necesare pentru transportul acestuia

Tarife aplicabile transportului de animale in cala de bagaje
* Animalele nu sunt incluse in greutatea maxima admisa gratuit, prin urmare se vor aplica taxele obisnuite pentru excedent de bagaj, inclusiv cusca.
* Nu se vor percepe taxe in cazul in care animalul acompaniaza pasageri cu deficiente de vedere.

Flota

Flota companiei CarpatAir este compusa din:
* 3 aeronave Fokker 100
* 7 aeronave Fokker 70
* 12 aeronave Saab 2000